Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
A sztóma, mint fogyatékosság
2020. augusztus 20. írta: melatonin

A sztóma, mint fogyatékosság

Egy 2016-ban készült Szlovák tanulmány szerint (Sztómás betegek életminőség-vizsgálata Szlovákiában)

stoma, ostomy, stoma photo, colostomy, ileostomyA meghatározás szerint a sztómás beteg olyan súlyos testi fogyatékkal élő személy, akinek átmenetileg vagy örökre kivezették valamilyen szervét a hasfalra, leggyakrabban a vastagbelet (kolosztómia), vékonybelet (ileosztómia) vagy a húgyvezetéket (urosztómia). Ezzel a beavatkozással alapvető változás áll be az élettani funkcióknál –  ellenőrizhetetlen székletürítés, béltartalom vagy vizeletürítés, valamint elkerülhetetlen a sztómás segédeszközök használata, aminek eredménye a jelentősen megváltozott, megromlott életminőség .
((http://www.slovilco.sk/definicia/).

Segédeszköz használat terén a sztómások:

„Átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő emberek személyes használatába adott orvostechnikai, vagy ápolási eszköz, amely használata során nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy folyamatos jelenlétét.”

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/sztoma/18801/sztoma-es-segedeszkozok

Fogyatékossági támogatás-ra nem jogosultak a sztómások, mert az erre vonatkozó törvény értelmében nem számítanak fogyatékosnak.

 

A Magyar ILCO Szövetség hazánk 15000 sztómását képviseli. Szinte az egész országot behálózó 38 ILCO klub több, mint 3200 tagjának segítségével, közreműködésével. forrás: antsz

Honlapjuk nem túl informatív, kerestem a szlovákhoz hasonló meghatározást, de semmit sem találtam. Nem jöttem rá, hogy lehet tőlük segítséget kérni egy kezdő sztómásnak, de még a Sztómaviselők jogai szóló tájékoztatást sem találtam. Úgy gondolom, hogy egy kezdő sztómást tájékoztatni kellene, az őt megillető jogokról, hiszen számára teljesen új ez a helyzet, fel kellene hívni a figyelmét, az őt megillető SZJA-adókedvezményre, és egyéb jogaira. Az interneten nagyon-nagyon sok oldalt kell végignézni, ha műtét előtt, ill. után tájékozódni szeretne a sztómaviselő.

Szja adó-kedvezmény szempontjából Magyarországon (sztómásoknak):

A Kormány a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 80. § g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet

az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről. § (1) *  Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából - a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. § (2) bekezdése alapján - súlyos egészségkárosodással összefüggő jogosultságról szóló jogszabályban említett betegségben szenvedőnek kell tekinteni azt a személyt, aki - a 2. §-ban meghatározott feltételek alkalmazásával - a Mellékletben meghatározott betegségek valamelyikében szenved vagy a Mellékletben meghatározott valamely fogyatékossággal él, és ez a külön jogszabályban foglaltak szerint megállapításra került. (Teljes szöveg itt)

Melléklet a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelethez * 

Súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek és fogyatékosságok (kivonat a sztómások érintettségéről, a fenti linken megtekinthető a teljes lista)

8. Mesterséges Z93 Mesterséges testnyílás
testnyílással élő személy Z930 Tracheostomával élő személy
Z931 Gastrostomával élő személy
Z932 Enterostomával élő személy
Z933 Colostomával élő személy
Z934 Egyéb művi, gyomor- vagy bélstomával élő személy
Z935 Cytostomával élő személy
Z936 Egyéb mesterséges húgyrendszeri szájadékkal élő személy
Z938 Egyéb művi stomával élő személy
Z939 K.m.n. művi stomával élő személy

 

Sztómával kapcsolatos magyar felmérést, tanulmányt csak ezt találtam: Stoma és elváltozások - magyar felmérés 2008. forrás: https://slideplayer.hu/slide/2152673/)

 

 Illetve a Magyar ILCO Szövetség honlapján találtam egy kérdőívet (valószínűleg szakdolgozathoz készült)Ileo-, colostomás betegek életminőségének vizsgálata online kérdőív (Kertész Dorottya)

Az eredmény itt megtekinthető

 

 kép forrása: https://www.ostomy.org/know-your-ostomy/

A bejegyzés trackback címe:

https://sztomasoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr2015716868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Your SEO optimized title