Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Szervezet a stomával élők számára - Magyar ILCO Szövetség
2019. február 14. írta: sztomasok

Szervezet a stomával élők számára - Magyar ILCO Szövetség

ILCO-mozgalom

 

A magyar ILCO-mozgalom 1980-ban indult útjára Kaposváron. Ekkor 20 évvel maradtunk el a nyugati lehetőségektől a colorectal mutéti megoldások és a gyógyászati segédeszközök használata terén: jórészt csak öves bélsártartót (saniliac) lehetett beszerezni Magyarországon.

A kórházakban alig-alig létezett tanácsadás, és nem volt rehabilitációs utógondozás. A Svéd ILCO Szövetség titkára, a magyar származású Suzanne Bergström segített a kezdetek megszervezésében. 1980-ban, Somogy megyében, a megyei napilapban feladtak egy újsághirdetést, mely segítségével meghívtak minden stomaviselő olvasót. Erre az első és egyben alakuló ülésre 120 stomás jelent meg. A magyar ILCO-mozgalom így nyugati példára és segítséggel jött létre.

1983-ban Pécsett, Budapest XIII. kerületében és Kecskeméten alakultak új ILCO Klubok, amelyek a kaposvárival közösen 1983. augusztus 28-án megalakították a Magyarországi ILCO Klubok Országos Szövetségét.

A klubokat önként társadalmi munkában dolgozó stomások hozták létre, minden klub alakulásakor a helyi kórház sebészeti osztályán keresett orvos- és nővérpatronálót.

A szövetség 1985-től a Nemzetközi Stomás Szövetség, az International Ostomy Association teljes jogú tagja lett. 1987-ben már 10 klub muködött az országban. 1989-től a vezető szerv neve Magyar ILCO Szövetség lett. Székhelye Kaposvár maradt, és elnöke a kezdetektől mindmáig Horváth Gyula.

40 klub az országban

Ma már 40 klub muködik az országban.1980-tól kezdve a magyar ILCO-mozgalomnak köszönhetően hatalmas fejlődésnek indult a hazai colorectal sebészet, a stomaterápia, a rehabilitáció:

  • 1980-tól kezdődően 1988-ig 6 kiváló sebészt küldött ki Linköpingbe orvostovábbképzésre az ILCO-mozgalom. Így kerültek be a magyar orvostovábbképzés tananyagába a modern mutéti technika, a fejlett stomaterápia, a világszínvonalú rehabilitációs metódusok és a modern gyógyászati segédeszközök ismeretei.
  • 1987-ben Bécsbe küldtünk ki tapasztalt szakasszisztenst 2 hónapos továbbképzésre az Osztrák és a Svéd ILCO Szövetség financiális támogatásával. Ô lett az első nemzetközi diplomával rendelkező magyar stomaterapeuta.
  • 1980-ban megírtuk az első tájékoztató füzetet Kedves Barátunk címmel svéd példák alapján, hazai viszonyokra adaptálva, melyet aztán több ízben sokszorosítottunk, 1980-tól 1993-ig 15 000 példányban eljuttattuk a folyamatosan alakuló klubokhoz.
  • A szövetség két alkalommal adott közre videokazettát a modern stomaterápiáról, egyet pedig a stomás gyerekekről és fiatalokról.
  • 1994-ben és 2001-ben 15 000 példányban adta ki az Élet és sztóma c. színvonalas, hasznos tudnivalókat tartalmazó módszertani kiadványt.

A betegszervezet célja

Célunk: a hozzánk forduló stomás emberek személyre szóló lelki és fizikai utógondozása, a fejlett rehabilitációs metódusok elterjesztése, szükség szerint a betegek látogatása, a betegség megelőzési, illetve korai felismerési lehetőségeinek propagálása. A modern medicina három alappillére: a betegség megelőzése, a gyógyítás és a rehabilitáció.

Az ILCO-mozgalom a megelőzésben és a rehabilitációs munkában veszi ki a részét, ezáltal az állam válláról vesz le olyan feladatokat, amelyeket nem tud elvállalni.

Magyar ILCO Szövetség
7400 Kaposvár,
Szent Imre utca 14. Pf. 259.

Forrás: Patika Magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://sztomasoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr4614627914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Your SEO optimized title