Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Műtét után
2019. február 13. írta: sztomasok

Műtét után

A sztóma ápolása, ellátása

 

produtos-para-ostomia-247x300.png

 

A műtét utáni napokban- még a kórházban- általában lehetőség adódik a különböző típusú segédeszközök megismerésére, kezelésük megtanulására. Ez a folyamat természetesen nem megy az egyik napról a másikra. Különbözőek vagyunk, így különböző módon sajátítjuk el a sztómaápolás lépéseit. Fontos, hogy igyekezzen segítséget kérni a hazabocsátást követő időszakra, akár a sztómaterápiás nővértől, akár a helyi ILCO egyesülettől. Ne keseredjen el az első - esetleg sikertelen - kísérletek után, s higgyen sorstársainak. Kérjen tanácsot környezetének, lakásának, fürdőszobájának berendezéséhez. Mik azok a szükséges kisegítő kellékek, melyek általában nem szerepelnek egyik ismertetőben sem, hiszen ezek mindig az egyéni igényekhez igazodnak.

Fontos, hogy környezetével, családtagjaival egyeztesse a tisztálkodáshoz szükséges időpontokat. Egymás igényeinek tiszteletben tartása, diszkréció biztosítása sok konfliktushelyzet megoldásában segíthet. De a megbeszélt időszakban a fürdőszobát és a mellékhelyiséget zavarás nélkül használhassa.

Ha lehet, a segédeszközcserék időpontját igyekezzen mindig egy meghatározott napszakhoz kötni. Ez segít a későbbi rehabilitációban is, a székürítés ritmusosságának kialakításában. De nincsenek merev szabályok, mindig az egyéni igények a mérvadóak.

  • Készítsen elő minden szükséges kelléket (ne kelljen a lakásban rohangálni egy ollót keresve): lemosó, bőrápoló szerek, törlők, új sztómazsák/ok, olló, paszta, egyszerhasználatos borotva, szemeteszsák.

  • A segédeszköz eltávolításánál az egyrészes rendszerben a tapadó felszínt felülről-belülről fejtse le, majd a zacskót összehajtva a szemeteszsákba helyezheti. Kétrészes rendszernél a zsákot csak az alaplapról kell lepattantani. Az alaplapot 3-5 naponként, illetve ha a tapadása nem megfelelő kell csak cserélni.

  • A sztóma körüli bőrt, és magát a kiemelkedő bélvéget nedves törlővel tisztítsa le. Otthoni körülmények között célszerű langyos, szappanos vízzel lemosni, letusolni.

  • A sztóma körül kinőtt szőrzetet egyszerhasználatos borotvával célszerű eltávolítani. A bőrt bőrápoló kenőccsel ápolja, majd lehetőség esetén "szellőztesse", azaz hagyja egy ideig szabadon.

  • Ha nem előre-kivágott zsákot/alaplapot használ, megfelelő méretűre vágja ki (hajlított ollóval, az alaplapot, ill. zsákot forgatva). A kivágás akkora legyen, mint a sztóma.

  • A sztóma körüli egyenetlenségeket pasztával töltheti ki (csak vizes kézzel nyúljon a pasztához).

  • A felragasztandó segédeszközt kézzel kicsit melegítse meg, majd a védőfólia eltávolítása után alulról felfelé, simító mozdulattal ragassza fel az alaplapot, vagy egyrészes zsákot. (Ellenőrizze a nyitott zsákok végének zártságát, illetve a kétrészes rendszereknél a zacskó-illesztés hibátlanságát. Egyrészes zsákoknál levegő befújásával győződjék meg, hogy nem lyukas-e?) Forrás

Táplálkozási tanácsok sztómával élőknek

 

Sztómával élők táplálkozásában az étrendnek biztosítania kell a szervezet számára megfelelő energiamennyiséget, az életfunkciók zavartalan biztosításához szükséges anyagokat: fehérjéket, szénhidrátot, zsírokat, ásványi sókat, vitaminokat, nyomelemeket, stb. Természetesen emellett az étkezés az ember életében az egyik legfontosabb örömforrás, tehát az étrendnek ízletesnek és esztétikailag is megfelelőnek kell lennie.

Ugyanakkor, betegségétől megszabadulva nagyon sok ember a szükségesnél lényegesen több kalóriát fogyaszt, s a műtét utáni állapot miatt kevesebbet mozog. Ennek eredménye pedig az elhízás. Figyelje rendszeresen testsúlyát, mert a túlsúly a szív, az ízületek fölösleges túlterhelése mellett a sztómával kapcsolatos késői szövődmények (hasfali-, sztómakörüli sérvek, a sztóma-nyílás kedvezőtlen helyzetbe kerülése, szűkülete, stb.) kiváltója lehet.

A kolosztómával élők nagy részénél alapvetően elmondhatjuk, hogy a műtétet követő fél-egy év alatt a szervezet alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Természetesen bizonyos korlátozó tényezőket célszerű figyelembe venni a kellemetlen epizódok elkerülése érdekében (kellemetlen szagok, stb.), de az érintetteknek arra kell törekedniük, hogy a műtét előtti életükhöz hasonlóan élvezzék az étkezés örömeit.

Mivel különböző ételféleségeknek eltérő hatásuk van a székletürítésre, a sztómásoknak tanulmányozniuk kell saját szervezetük reagálását ezen ételekre. Csupán néhány, általános tanács adható a székürítés folyamatának étrenddel történő szabályozásához, hiszen az emberek többsége nem egyformán reagál ezekre. Az általános alapismeretekkel, valamint az egyéni tapasztalatok birtokában lehet aztán az egyénre, különféle élethelyzeteire adaptálható étrendet kialakítani.

Tejtermékekből: elsősorban a forralt tej, joghurt, kefir, sovány túró, alacsony zsírtartalmú sajtok ajánlhatók. Ugyanakkor kerülendők: a tejszín, tejföl, zsíros sajtok.

Húsételek: ajánlott a sovány marha-, baromfi-, vadhús, hideg sültek. Kerülendők a zsíros húsok, kolbász, disznóhús.

Halételek: kellemetlen szagképződést okozhatnak, ki kell próbálni.

Tojás: szintén fokozhatja a szagképződést. Ételekbe beépítve, lágytojásként ajánlott; keménytojás, rántotta inkább kerülendő, de sok sztómaviselőnek semminemű problémát nem okoz.

Zsírok és olajok: az energiaszolgáltatásban játszanak jelentős szerepet, emellett számos vitamin felszívódásához nélkülözhetetlenek. A normális étrend tartalmazza a napi energiaszükséglethez elegendő 70-90 g zsírmennyiséget, benne a szintén fontos un. esszenciális zsírsavakkal. Ezért kerülendők a túl zsíros ételek: a faggyú, a disznózsír, majonéz, velő.

Szénhidrátok: A napi energiaszükséglet 50%-át fedezhetik. Ne vigyük túlzásba fogyasztásukat. Tapasztalatok szerint a magyar szokásos étrendben mennyiségük 50%-kal meghaladja a napi szükségletet.

Gabonatermékek, kenyér és sütemények: kerülendők a frissen sült tészta-, kenyérféleségek, mivel puffadást, túlzott gázképződést okoznak.

Főzelék- és zöldségfélék: e területen legváltozatosabb az egyéni tűrőképesség. Általában nem javasoltak a hüvelyesek, káposztafajták, spenót, de ezek az ételek sok sztómaviselőnél semmiféle panaszt nem okoznak. A gomba, karfiol, vöröshagyma, fokhagyma intenzív szag- és gázképződést okozó hatásuk miatt kerülendők.

Salátaféleségek: mint általában a rostdús ételek a széklet mennyiségét fokozzák, konzisztenciáját lazítják. Lehetőség szerint kerülendők a majonézzel, erős fűszerrel készítettek.

Minden sztómaviselőnek javasolt eleinte táplálkozási napló vezetése, amiből egyéni következtetéseket tud levonni önmagára nézve. Javasolj

t a bevitt folyadék mennyiségét, az ürített széklet állagát, mennyiségét, színét, szagát is vezetni. Tapasztalatok alapján kb. 3 hónap alatt vissza lehet térni az átlagos étkezésre, s fél év alatt stabilizálódik a székmenet. forrás

 

Korszerű sztómaterápiás segédeszközök

 

Sztómaviselők életminőségét talán legjobban a rendelkezésre álló segédeszközök határozzák meg.

Az ideális segédeszközöktől a következők várhatók el:

  • 24 órából 24-ben teljes biztonságot nyújtsanak.

  • Meg kell akadályozniuk a szagok kijutását.

  • Védjék a bőrt, anélkül, hogy a bél nyálkahártyáján sérülést okoznának.

  • Könnyűnek, kevésbé feltűnőnek kell lennie.

  • Ne zörögjenek mozgás közben.

  • Könnyen eltávolíthatók legyenek.

  • Legyenek gazdaságos és könnyen használhatók.

  • Bőrrel érintkező felszínükön a képződött izzadságot felszívják

 

Alapvetően két segédeszköztípus áll rendelkezésre:

  • egyrészes rendszerek

  • kétrészes rendszerek.

1. Egyrészes segédeszköz rendszer:

Széklet ill. vizelet gyűjtésére alkalmas zsákocska. Testfelőli felszínén különböző méretű öntapadós felszín található, melynek közepén vagy egy kis lyuk, vagy előre méretre vágott nyílás található. A megfelelő tapadást a korszerű, nem allergizáló hidrokolloid biztosítja. A több rétegből hegesztett műanyag zsákot általában szövetszerű anyag borítja, mely a zörgést csökkenti.

Testszínű és áttetsző kivitelben, zárt és alul nyitott, kiüríthető formában szerezhetők be. A zárt zsákoknál beépített szénszűrő biztosítja a szagok kiszűrését.

Az egyrészes rendszer felhelyezése egyszerű. Naponta általában egyszer kell cserélni. előnye, hogy a vékonyabb tapadó felszín, valamint a kétrészesnél lévő illesztőgyűrű hiánya miatt viselése kényelmesebb, biztonságosabb. Főleg az aktív, különböző tevékenységeket végzők számára javasolt. Hátránya, hogy a gyakori (naponkénti) csere érzékeny, sérülékeny bőr esetén problémát okozhat.

2. Kétrészes rendszer

A sztóma körül a bőrhöz tapadó alaplapból, s az alaplapon lévő gyűrűhöz pattintható, az alaplaphoz légmentesen záródó zsákból áll.

Az alaplap bőrbarát, hidrokolloid felülete lehetővé teszi, hogy akár 4-5 napig is fennmaradjon. Pontosan ez az előnye az egyrészessel szemben, nem kell naponkénti cserével a sztóma körüli bőrt irritálni, de ugyanakkor védi a bőrt különböző károsító tényezőktől.

A zsákok testszínű és áttetsző kivitelben, zárt és alul nyitott, kiüríthető formában szerezhetők be. A zárt zsákoknál itt is beépített szénszűrő biztosítja a szagok kiszűrését. Három havonta 30 db alaplap és 100 db zacskó írható fel térítésmentesen. Az alaplap jelenleg csak egyedi engedéllyel írható fel.

3. Sztómasapkák, sztómadugók

Szintén egy- és kétrészes kivitelben léteznek. Használatukkal a sztómaviselők életminősége jelentős mértékben javítható. Irrigáló sztómaviselők (ld. később), Kock- rezervoárral rendelkezők részére alkalmas segédeszközök.

Használatukkal lényegesen komfortosabbá tehetők a mindennapok. Kisebb méretük révén diszkrét körülmények között (sport, kulturális rendezvények, szexuális élet, stb.) is biztonságot nyújtanak.

4. Irrigáló készlet

Kolosztómások részére ajánlott a székletürítés szabályozásában fontos szerepet játszó készlet. Részei: víztartály, összekötőcső áramlásszabályozóval, leszorító lap övvel, beöntő kónusz és leeresztőzsák.

5. Kiegészítő eszközök

  • Adhezív paszták: a sztóma körüli bőr egyenetlenségeinek, redőinek kitöltésére szolgálnak, s fokozzák az alaplapok tapadását. Csak nedvesített ujjal érjünk hozzá.

  • Bőrlemosó folyadékok, kendők: a bőrön maradt ragasztó-, széklet-, vagy pasztamaradványok letisztítására használható bőrápoló kellékek.

  • Bőrvédő, bőrápoló krémek: általában semleges vegyhatású, a bőrt különböző károsító anyagokkal szemben megvédő szerek.

6. Vizeletgyűjtő lábzsák, éjszakai vizeletgyűjtők:

Urosztómások számára fontos segédeszközök. A lábzsák rugalmas pánttal rögzíthető a combhoz, vagy lábszárhoz. A testfelőli felszínét mikroporózus nedvszívó anyag borítja, ami az izzadást gátolja. Visszafolyásgátló akadályozza meg, hogy különleges testhelyzetekben a vizelet ne folyjék ki belőle.

Az éjszakai vizeletgyűjtő megfelelő hosszúságú összekötő csöve révén lehetővé válik, hogy az érintett ágya mellé helyezve egész éjszakára felkelésmentes nyugalmat biztosítson.

A lábzsáknak rendkívül fontos szerepe van a mozgássérült urosztómások és nephrostomások rehabilitációjában. Kerekesszéken közlekedőknél a lábszárra rögzítve hosszabb ideig is képes a vizeletet gyűjteni. Így nem akadályozza a mozgássérült urosztómást, szemben a hasfalon fokozatosan növekvő folyadékkal töltött zacskóval. forrás

forrás: Dagatok.hu

 

Dannsac - Sztómaviselők kézikönyve

Coloplast - Mindennapi élet sztómával

Convatec Sztómaműtét utáni tanácsok

 

Sztómás betegek gondozása - egy előadás ppt anyaga

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztomasoknak.blog.hu/api/trackback/id/tr4814624928
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Your SEO optimized title